Om Dartmoorponyen.

Dartmoor ponyen er en af ni racer hjemmehørende på de britiske øer. Området, den kommer fra, er stenet, ufrugtbar hede kaldet Dartmoor i Devon, England. Det sparsomme græs og forblæste terræn på denne hede betyder, at kun de stærkeste beboere trives.

Dartmoor ponyer har vandret om på heden i mange århundrede. En af de tidligste referencer til disse ponyer stammer fra et testamente fra en saksisk biskop, Awlfwold af Crediton, der døde i år 1012. Under Henry I (1100-1135) regime, da Dartmoor var en kongelig skov blev en hingst fra heden indfanget og brugt til avl med de kongelige hopper.

For mange år siden var minedrift på tin en vigtig industri i den sydvestlige del af England. Mange Dartmoor ponyer blev brugt som pakdyr, der fragtede tin fra minerne til de nærmeste byer. Da minerne blev lukket, blev de fleste ponyer sluppet fri for igen at vandre om på heden undtagen nogle få som de lokale gårdejere brugte på gårdene.

I starten af dette århundrede blev der avlet nogle stærke ponyer af god kvalitet af de ansatte i Dartmoor Fængslet i Princeton, en by midt på Dartmoor heden. Fængselsvogterne brugte ponyerne når fanger skulle eskorteres til og fra fængslet. Dette fortsatte indtil 1960'erne.

I dag er der Dartmoor ponyer i hele Storbritannien og racen er også at finde i andre europæiske lande som f.eks. Frankrig, Tyskland, Sverige og Danmark. Det er estimeret at der i dag er mindre end 5000 Dartmoor ponyer i verden.

Det almindelige indtryk af en Dartmoor pony er, at det er en pony af god kvalitet, med gode ben og et godt fodfæste. Dartmoor ponyen har et godt temperament og er ideel at vælge som første-gangs-pony. Den holder af børn og har den rigtige størrelse for børn, der både skal ride og passe den.